#21 – Glem bonussen. Dine ansatte har brug for tre helt konkrete ting

By Louise Orbesen 4 years ago

#21 – Glem bonussen. Dine ansatte har brug for tre helt konkrete ting

Da jeg gik på Handelshøjskolen havde vi et fag, hvor vi skulle lære, hvordan man motiverer mennesker til at yde mere. Vi lærte om bonus og mere eller mindre avancerede incitamentssystemer, som alle baserede sig på økonomi. Da jeg lettede fra skolebænken og landede i den virkelige verden, kunne jeg konstatere, at teorierne havde fundet godt fodfæste her.

Det er tid til et opgør med den tilgang. Sandheden er, at det dybest set er nogle helt andre ting end penge, der får os op om morgenen. Den amerikanske forfatter Daniel Pink har skrevet en god bog om emnet, og han siger, at det i virkeligheden er de samme tre ting, det handler om for os alle sammen.

1. Frihed

Vi har et dybt rodfæstet behov for at styre og have kontrol i vores eget liv. Når vi ser ud i verden, ser vi ikke desto mindre uendelige mange eksempler på menneskets forsøg på kontrol og undertrykkelse. Både politisk, militært og i virksomhederne. Grundlæggende ønsker det enkelte menneske frihed og ret til at bestemme i eget liv.

2. Dygtighed

Mennesker vil udvikle sig. Camilla Westergaard, min partner i firmaet, skrev forleden, at den største gave, hun har fået i sin karriere, er gennemtænkt, nærværende og konstruktiv kritik. Når vi lærer og skaber nye ting, dækker det et helt basalt behov.

3. Mening

Der skrives og tales meget om ‘formål’ og ‘mening’ for tiden. Det er der en god grund til, for det er et opgør med nullernes tendens til, at alle visioner handlede om vækst og tal. Det der driver os er noget, der gør en forskel for mennesker omkring os. I det små eller i det store.

Categories:
  Featured
0