#14 – Hyr langsomt, fyr hurtigt

By Louise Orbesen 4 years ago

#14 – Hyr langsomt, fyr hurtigt

Jeg har lavet mange fejl som leder, men en af de mest markante handler om rekruttering. Man skal være grundig, når man hyrer, men hvis kemien ikke spiller, skal man være klar til at handle.

Her er mine tre gode ledelsesråd.

1. Vær ægte og ærlig

Det er en kliche, men mange får det galt i halsen. Mange tror, de skal efterligne de typer, man ser i film eller i de elendige ledelsesbøger, man samler op i lufthavnen: En leder der ved alt. Man skal selvfølgelig vise retning og sætte mål, men man skaber en organisation, der tør indrømme fejl, hvis man selv tør tvivle – og vise tvivl. Man skal vise mere passion, vilje og tvivl – og mindre know it all-topchef.

2. Hyr langsomt og fyr hurtigt

Man skal ikke finde folk, når man har brug for det. Man skal altid have øjnene åbne efter de bedste talenter og netværke. Samtidig skal man acceptere, at rekruttering tager tid – måske to måneder og tre-fire interviews. Det viser også kandidaten, at du er seriøs.

Man skal acceptere, at man begår fejl, når man hyrer. Derfor: Drop den tidskrævende HR-proces og de timelange motivationssamtaler. Hvis en person ikke fungerer, så fungerer det ikke – og så er det videre. Man kan have tvivl og være bange for at bryde den gode stemning over frokostbordet, men jeg har lært, at du får respekt fra resten af teamet, hvis du fyrer en ansat, hvor kemien og kompetencerne halter. Det er ikke, fordi personen er dårlig, men kemien er afgørende i et team, og hvis den mangler, så kommer den aldrig.

Man kan heller ikke være gift med alle kønne piger derude: Fordi at CV’et ser rigtigt ud, så matcher kemien og værdierne ikke nødvendigvis. Hvis alt i dig taler for en fyring, så få det gjort og kom videre.

3. HR er for vigtigt at overlade til HR

Dit team og dets engagement i strategien er den største edge, du har i forhold til dine konkurrenter. Derfor skal du droppe tanken om en årlig tilfredshedsundersøgelse blandt medarbejderne – det er alt for sjældent. Du har brug for at tage temperaturen ugentligt eller månedligt. Find en smart måde: En app, tre-fire hurtige spørgsmål, salgstal, antal af sendte email, en ugentlig Q&A med chefen e.lign.

Din virksomhed fejler – uanset hvor gode produkter og services du har – medmindre dine ansatte er engagerede i strategien.

Categories:
  Featured
0