#10 – Ser dine medarbejdere dig som ven? Gør kunderne?

By Louise Orbesen 4 years ago

#10 – Ser dine medarbejdere dig som ven? Gør kunderne?

Vidensvirksomheder er en væsentlig del af dansk erhvervsliv. Vidensmedarbejderne er grundstoffet i vidensvirksomhederne.

Den nye generation af vidensmedarbejdere tager ikke imod ordrer: De ser arbejdet som et led i deres personlige karriereplan, de vil først og fremmest være en succes i deres eget liv, og de ønsker at kunne identificere sig med virksomhedens værdier.

De forventer, at ledelsen personligt repræsenterer og udlever virksomhedens værdier – ellers mister ledelsen (og dermed virksomheden) troværdighed. Moderne vidensmedarbejdere kræver, at lederen er nærværende – ligesom en ven, mentor eller forælder, der kan rådgive dem, støtte deres personlige udvikling og give dem selvtillid til selv at handle og vise lederskab. Hvis du som leder i en vidensvirksomhed kan leve op til disse krav, så bliver du en ledelsesmæssig succes – og formentligt også en succes hos kunderne.

1. Retning og værdier

Detaljerede instruktioner fungerer ikke, når projekter skal eksekveres med stor hastighed. Moderne vidensmedarbejdere kan godt håndtere en hverdag uden faste rammer, uden klare instruktioner og med et stort pres, men ledelsen skal kommunikere en klar retning og klare værdier. Uden fælles retning og værdier intet venskab.

2. Troværdighed

Ledelsen og hver enkelt leder skal udleve de samme værdier som virksomheden repræsenterer – ellers mister ledelsen, lederne og virksomheden troværdighed. Uden troværdighed intet venskab.

3. Nærvær

Tid er en knap ressource i vidensvirksomheden og i det moderne samfund. Kunderne, ledergruppen, medarbejderne, familien og vennerne kræver tid, men tid anvendt uden nærvær er ikke meget værd; det gælder i alle livets relationer – også som leder. Uden nærvær intet venskab.

Af Mogens Thorninger, bestyrelsesformand i advokatfirmaet Bruun & Hjejle.

Categories:
  Featured
0